Maak een afspraak

(088) - 0665020

HOME -
Masterclasses 2023

Mediation voor overheidsprofessionals

Het onderzoek naar de Kinderopvangtoeslag laat zien dat de communicatie tussen burger en overheid niet altijd goed gaat. Helaas is deze affaire niet het enige voorbeeld waarin de menselijke maat bij de uitvoering van wet- en regelgeving verloren is gegaan.

Een of meer gesprekken tussen burger en ambtenaar doen soms al wonderen. In deze masterclass zullen wij samen met jullie gaan onderzoeken wat de plaats van mediation is en wanneer overheden het conflicthanteringspalet zouden kunnen toepassen. Van informele aanpak tot mediation. Hoe bepaal je welke interventies op welk moment geschikt zijn en wat zijn de aandachtspunten en dilemma’s?

Tijdens deze masterclass staan wij tot slot ook stil bij de wetsvoorstellen die zijn gedaan om mediation te bevorderen binnen het bestuursrecht. In de ‘Preconsultatie bij het wetsvoorstel waarborgfunctie Awb’ wordt het belang van mediation opnieuw door de wetgever erkend. De wetgever wenst namelijk laagdrempelige geschilbeslechting te bevorderen door middel van een wijziging van de Algemene Wet Bestuursrecht. Dit zou moeten zorgen voor een effectievere oplossing van geschillen over overheidshandelen, waardoor formele procedures kunnen worden voorkomen.

Na deze masterclass:

  1. Weet de overheids-professional wat mediation is en hoe mediation in de praktijk wordt toegepast;
  2. Weet de overheids-professional meer over de relevante wetgeving rondom mediation in het bestuursrecht
  3. Weet de overheids-professional wat zijn/haar rol is bij de opstart van een Mediationtraject;
  4. Beschikt de overheids-professional over enkele fundamentele mediationvaardigheden zoals het stellen van een conflictdiagnose, diverse interventietechnieken, van standpunt naar belang, van verwijt naar wens.

Contactinformatie

Hebt u vragen of wilt u meer weten over onze Masterclasses? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Hoofdkantoor

Zuiderzeelaan 25, 8017 JV Zwolle

E-mailadres

Info@maeglink.nl

Telefoonnummer

+31 088 066 5020

Openingstijden

Ma – Vr 08:30 – 17:30 

Aanmelden voor de masterclass