Als ex-partners door één deur, wanneer de ander een nieuwe partner heeft

Scheidingsmediation

Misschien bevindt u zich in de situatie dat u of uw ex-partner een nieuwe partner heeft. Het is daarom van belang dat jullie als ouders hierover afspraken maken, omdat daarmee de slagingskans van het nieuwe gezin kan worden vergroot. Uit een recent onderzoek van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (hierna: vFAS) is dit gebleken.

Samengestelde gezinnen

De vFAS heeft in haar onderzoek geconstateerd dat het aantal samengestelde gezinnen groeit, maar dat tegelijkertijd twee derde van deze gezinnen binnen vijf jaar weer uit elkaar gaan. Ook blijkt dat ongeveer de helft van de ex-partners niet bijdraagt aan de kosten voor de opvoeding van de eigen kinderen, en bijna een derde wordt niet betrokken bij opvoedkundige beslissingen zoals de schoolkeuze. Hierdoor kunnen wrijvingen ontstaan die hun weerslag hebben op het nieuwe gezin.

Het door de ex-partner niet bijdragen in de kosten voor de opvoeding van de gezamenlijke kinderen, hangt vaak samen met het moment dat de ex-partner een nieuwe relatie heeft. Het feit dat de ex-partner verder gaat met het leven en gelukkig is met een ander, zorgt er vaak voor dat de ex-partner de alimentatie stopzet. Daarbij speelt ook de onduidelijkheid over de besteding van het geld een rol, want wordt het geld aan het kind besteed of aan leuke activiteiten met de nieuwe partner? Ook al is het lastig om de alimentatie te betalen, wettelijk bent u daartoe verplicht. Daarbij dient u ook een toekomstgerichte blik te hanteren, want wat als de relatie strandt? Het is een buitengewoon lastige weg om daarna weer met uw ex-partner om tafel te moeten om de kosten van de gezamenlijke kinderen te verdelen.

Tips Voor Samengestelde Gezinnen

Hierbij een paar tips om verstandig om te gaan met de situatie waarin de gescheiden ouder een nieuwe partner heeft:

  • Maak onderlinge afspraken over de zorgtaken en de financiën;

Het maken van deze afspraken speelt namelijk een belangrijke rol in de slagingskans van het nieuwe gezin.

  • Zorg voor een samenlevingscontract als u met uw nieuwe partner samenwoont;

Partners in samengestelde gezinnen leven namelijk vaker ongehuwd samen. Wanneer deze relatie stukloopt, dan is de kans op meer problemen een stuk groter indien niets is geregeld.

  • Betrek de kinderen bij belangrijke beslissingen binnen het gezin;

De kinderen voelen zich hierdoor gehoord, waardoor wrijvingen binnen het nieuwe gezin eerder worden voorkomen.

  • Betrek alle partners bij belangrijke beslissingen met betrekking tot de kinderen en niet alleen de nieuwe partner.

Mocht het lastig zijn om onderlinge afspraken te maken over onder meer de zorgtaken en de financiën, dan kan een mediator van Maeglink hierbij helpen. U kunt onze specialisten bereiken via info@maeglink.nl of telefonisch op 088 – 0665020. Wij beantwoorden graag uw vragen over uw specifieke situatie.

Deel dit artikel:

Heeft u een vraag?

Neem contact op voor informatie, advies of kennismakingsgesprek.