Kinderalimentatie

Arbeidsmediaton
Kinderalimentatie

Als ouders hebben jullie de plicht om voor jullie kinderen te zorgen en jullie kinderen op te voeden. Deze plicht geldt totdat jullie kinderen 18 jaar oud zijn geworden. Op dat moment hebben jullie de plicht tot het verschaffen van levensonderhoud totdat jullie kinderen 21 jaar oud zijn. Deze plichten gelden ook als jullie uit elkaar gaan. Om aan deze plichten te voldoen betaalt vaak de ouder die niet dagelijks voor de kinderen zorgt kinderalimentatie. In de praktijk merken wij dat veel vragen zijn over dit onderwerp. Wij proberen daarom in dit artikel het onderwerp kinderalimentatie zo duidelijk mogelijk uit te leggen, zodat voor jullie veel vragen worden weggenomen. 

Wanneer betaal je kinderalimentatie? 

De ouder die niet dagelijks voor de kinderen zorgt dient kinderalimentatie te betalen, zelfs als deze ouder helemaal geen contact heeft met de kinderen. Ook wanneer 50/50 voor de kinderen wordt gezorgd, kan het zo zijn dat de ene ouder alimentatie moet betalen. Hier is sprake van als de ene ouder meer draagkracht heeft voor de kosten dan de andere ouder. Jouw draagkracht is afhankelijk van jouw financiële situatie. Verdien jij meer dan de andere ouder en zorgen jullie evenveel voor de kinderen, dan dient de ouder die meer verdient kinderalimentatie te betalen aan de minstverdienende ouder. 

Deze plicht gaat al in zodra jullie niet meer bij elkaar wonen en dus niet wanneer de scheiding rond is.  

Welke kosten vallen onder kinderalimentatie? 

Jullie kunnen in bijvoorbeeld het ouderschapsplan bepalen welke kosten onder de kinderalimentatie vallen. Zo kan deze alimentatie onder meer worden gebruikt voor de verblijfkosten van de kinderen. Hierbij kunnen jullie denken aan: eten en drinken, onderkomen (huur, gas, water, licht), inrichting van de kinderslaapkamer, lichaamsverzorging en speelgoed. Ook overige kosten voor de zorg en opvoeding van jullie kinderen kunnen onder de kinderalimentatie vallen. Bij overige kosten kunnen jullie onder meer denken aan: kleding, kosten voor hobby’s en sport, de kapper, schoolreisjes, medische kosten en verjaardagcadeaus. Daarbij kunnen jullie ook denken aan toekomstige kosten zoals: rijlessen en studiekosten. 

Hoe dienen jullie de afspraken over de kinderalimentatie vast te leggen? 

Wanneer jullie uit elkaar gaan, zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Althans, wanneer jullie waren getrouwd, geregistreerd partners waren of samenwonend waren en gezamenlijk gezag over de kinderen hebben. In het ouderschapsplan dienen jullie onder meer afspraken te maken over de kinderalimentatie. Wanneer dit in het ouderschapsplan is opgenomen en wordt ingediend bij de rechter, kunnen jullie rechten ontlenen aan deze afspraken. Mocht de alimentatieplichtige ouder in de toekomst de kinderalimentatie niet betalen, dan kan de andere ouder op basis van het ouderschapsplan de kinderalimentatie vorderen. 

Kunnen jullie de hoogte van de kinderalimentatie wijzigen? 

Niets is zo veranderlijk als het leven, daarom is het wel zo fijn als jullie de hoogte van de kinderalimentatie kunnen wijzigen. Zo kan één van de ouders meer of minder gaan verdienen. Door deze wijziging verandert de draagkracht en kunnen jullie de hoogte van de kinderalimentatie laten herberekenen. Daarnaast veranderen op 1 januari van elk nieuwe jaar de bedragen voor de kinderalimentatie, omdat deze meeveranderen met de loonstijgingen. Voor de betalende ouder wordt de kinderalimentatie dus verhoogd op 1 januari van elk nieuwe jaar. 

Wat als de alimentatieplichtige niet beide alimentaties kan betalen? 

De alimentatieplichtige is de ouder die alimentatie betaalt. Naast de kinderalimentatie kan het zo zijn dat de alimentatieplichtige ook partneralimentatie dient te betalen. Partneralimentatie wordt betaald om in het levensonderhoud van je ex-partner te voorzien. Deze vorm van alimentatie wordt in een ander artikel nader besproken. Wij noemen deze alimentatie in dit artikel, omdat het kan voorkomen dat de alimentatieplichtige een te laag inkomen heeft om beide alimentaties te betalen. In dat geval gaat de kinderalimentatie voor. 

Hoe wordt de hoogte van de kinderalimentatie berekend? 

De Trema-normen worden gebruikt voor het berekenen van de kinderalimentatie. Hierbij wordt als uitgangspunt genomen dat het kind door de scheiding er niet te veel op achteruit gaat. Verder wordt gekeken naar de behoefte van het kind, het totale inkomen van het gezin, de hoogte van het kindgebonden budget, de draagkracht van ouders en de omgangsregeling. 

Hoe kan mediation helpen bij het maken van afspraken over kinderalimentatie? 

Wanneer jullie bij ons aan de mediationtafel komen en minderjarige kinderen zijn betrokken bij de scheiding, dan stellen jullie onder begeleiding van de mediator ook een ouderschapsplan op. Onderdeel van dit ouderschapsplan zijn de afspraken over de kinderalimentatie. Vaak is dit voor ouders een moeilijk onderwerp om te bespreken. De alimentatieplichtige ouder kan namelijk bang zijn dat de alimentatie dusdanig hoog uitvalt dat hij of zij zelf niet meer kan rondkomen. De ouder die namens de kinderen de alimentatie ontvangt kan weer de zorg hebben dat hij of zij door de scheiding er financieel op achteruit gaat. 

Tijdens de mediationgesprekken wordt naar deze belangen gekeken, waardoor ouders eerlijke afspraken met elkaar kunnen maken waar zij beiden achter staan. Gaan jullie ieder met een eigen advocaat naar de rechtbank, dan oordeelt de rechter over de hoogte van de kinderalimentatie. Dit kan in het nadeel zijn van één van de partijen. Mediation kan dus helpen om afspraken te maken waar jullie beiden achterstaan. 

Mochten jullie vragen hebben over kinderalimentatie of willen jullie één van onze specialisten inschakelen om jullie scheiding zo duurzaam mogelijk af te wikkelen, neem dan contact met ons op via info@maeglink.nl of telefonisch op 088 – 0665020.  

Deel dit artikel:

Heeft u een vraag?

Neem contact op voor informatie, advies of kennismakingsgesprek.