Het ouderschapsplan, wat is dat eigenlijk?

Scheidingsmediation
ouderschapsplan

Wanneer jullie gaan scheiden én jullie hebben minderjarige kinderen, dient een ouderschapsplan te worden opgesteld. Wat een ouderschapsplan inhoudt, wanneer dit is verplicht, welke afspraken dienen te worden opgenomen en de werkwijze in de praktijk, wordt in deze blog besproken.

Wat is een ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is een wettelijk verplicht plan waarin ouders afspraken vastleggen met betrekking tot de minderjarige kinderen. Dit plan is onderdeel van het verzoekschrift tot echtscheiding dat bij de rechtbank wordt ingediend.

Wanneer is het verplicht

Indien jullie zijn getrouwd of geregistreerd partnerschap zijn aangegaan én jullie hebben minderjarige kinderen, dan zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hetzelfde geldt als jullie van tafel en bed willen scheiden. Het ouderschapsplan dat in deze situaties wordt opgesteld, wordt bij de rechtbank ingediend.

Zijn jullie samenwonend én hebben jullie gezamenlijk gezag over de kinderen, dan is het tevens verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit ouderschapsplan wordt echter niet bij de rechtbank ingediend. Jullie kunnen het plan daarom zelf opstellen, al kan het fijn zijn om een onafhankelijke derde in te schakelen om tot duidelijke afspraken en een goed werkbaar document te komen.

Wat moet in het ouderschapsplan staan

In het ouderschapsplan dienen een aantal onderwerpen in ieder geval te worden opgenomen. Daarnaast staat het jullie vrij om andere onderwerpen toe te voegen. De verplichte onderwerpen zijn in ieder geval: de betrokkenheid van de kinderen bij het ouderschapsplan, verdeling van de zorg en opvoeding (zorgregeling), de omgang met de kinderen (omgangsregeling), hoe en hoe vaak jullie elkaar informatie geven over de kinderen, hoe jullie beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen en de kinderalimentatie.

De onderwerpen die jullie vrij staan om op te nemen in het ouderschapsplan zijn bijvoorbeeld: wat jullie als ouders belangrijk vinden in de opvoeding, op welk hoofdadres de kinderen worden ingeschreven, bedtijden, regels over het maken van het huiswerk, sport, muziekles en verjaardagen in de familie.

Ouderschapsplan in de praktijk

Niets is zo veranderlijk als het leven, vooral met kinderen die ouder worden. Het is daarom verstandig om regelmatig het ouderschapsplan te evalueren en aan te passen naar de huidige situatie. Het is daarbij handig om vaste momenten af te spreken, bijvoorbeeld jaarlijks of halfjaarlijks. Het aanpassen van het ouderschapsplan kunnen jullie onderling regelen, jullie hoeven hiervoor niet meer naar de rechter.

Hulp bij het opstellen van het ouderschapsplan

Naast dat het verplicht is om een ouderschapsplan op te stellen, geeft dit de kinderen ook duidelijkheid en stabiliteit. Met name in deze moeilijke periode hebben kinderen hier belang bij. Willen jullie een duidelijk en werkbaar ouderschapsplan opstellen, maar weten jullie niet goed hoe of vinden jullie het fijn als een onafhankelijke derde met jullie meedenkt? De scheidingsmediators van Maeglink helpen jullie graag. Bel of mail ons direct op (088) 066 5020 of info@maeglink.nl.

Deel dit artikel:

Heeft u een vraag?

Neem contact op voor informatie, advies of kennismakingsgesprek.