Echtscheidingsconvenant: wat is het en wanneer gebruik je het?

Scheidingsmediation
echtscheidingsconvenant

Een echtscheiding is nooit makkelijk, zowel emotioneel als juridisch. Het kan een complex proces zijn waarbij veel zaken geregeld moeten worden. Een van die zaken is het echtscheidingsconvenant, maar wat is dat precies en wanneer gebruik je het? Hier lees je alles uit over het echtscheidingsconvenant.

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen twee personen die gaan scheiden. In het echtscheidingsconvenant worden afspraken vastgelegd over zaken die te maken hebben met de echtscheiding. Denk hierbij aan de verdeling van bezittingen, alimentatie, de omgangsregeling met kinderen en de verdeling van pensioenrechten. Het echtscheidingsconvenant heeft dezelfde juridische waarde als een rechterlijke uitspraak en is bindend voor beide partijen.

Een echtscheidingsconvenant wordt gebruikt bij een echtscheiding op basis van onderlinge overeenstemming. Dit betekent dat beide partijen het eens zijn over de afspraken die zijn vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Als er sprake is van een conflict of als een van de partijen het niet eens is met de afspraken, dan kan het convenant niet worden gebruikt en zal de rechter een uitspraak moeten doen.

Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant bevat afspraken over verschillende zaken die te maken hebben met de gevolgen van de echtscheiding. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste onderwerpen die in een echtscheidingsconvenant worden besproken:

  • Verdeling van de gezamenlijke bezittingen: Hierin worden afspraken gemaakt over de verdeling van de gezamenlijke bezittingen, zoals het huis, de auto en eventuele spaartegoeden.
  • Alimentatie: Er wordt vastgelegd welk bedrag er maandelijks betaald wordt aan de partner die niet genoeg inkomen heeft om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Meer weten over kinderalimentatie? Klik dan hier.
  • Pensioen: In het convenant wordt besproken hoe het pensioen van beide partners verdeeld wordt na de echtscheiding.
  • Zorg voor minderjarige kinderen: Er worden afspraken gemaakt over de zorg voor eventuele minderjarige kinderen, zoals de omgangsregeling en de hoogte van de kinderalimentatie.
  • Schulden: Er wordt besproken wie verantwoordelijk is voor eventuele schulden die tijdens het huwelijk zijn ontstaan.
  • Andere zaken: In het echtscheidingsconvenant kunnen de overige zaken ook worden opgenomen, dit in overeenstemming met beide partijen.

Wanneer gebruik je een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant wordt gebruikt wanneer twee partners besluiten om uit elkaar te gaan en afspraken willen maken over de gevolgen van de echtscheiding. Het is een belangrijk document dat ervoor zorgt dat beide partijen weten waar ze aan toe zijn en dat er geen onduidelijkheden ontstaan in de toekomst.

Het is verstandig om een echtscheidingsconvenant op te stellen wanneer beide partijen bereid zijn om met elkaar in gesprek te gaan en afspraken te maken over de gevolgen van de echtscheiding. Dit kan op een informele manier gebeuren, maar ook met behulp van een advocaat of mediator.

Vragen over een echtscheidingsconvenant?

Maeglink is een mediationbureau waaronder een specialist in scheidingsmediation. Voor vragen kun je daarom contact opnemen met Maeglink en we helpen je graag verder.

Deel dit artikel:

Heeft u een vraag?

Neem contact op voor informatie, advies of kennismakingsgesprek.