Soms komt het voor dat generaties in conflict met elkaar komen op de werkvloer. Dit kan zorgen voor vervelende of nare situaties. Als bedrijf kun je generatieconflicten voorkomen door preventieve acties hiertegen te ondernemen. In deze blog leggen we je haarfijn uit wat een generatieconflict is, hoe je deze kan voorkomen of verhelpen.
Wat is een generatieconflict?
Een generatie is een conflict tussen twee personen die beiden afkomstig zijn uit een andere generatie. Door de jaren heen zijn er meerdere generaties ontstaan waardoor er verschillen zijn ontstaan tussen leeftijdsgroepen. Deze verschillen zijn vaak op het gebied van communicatie, normen, waarden en werkethiek. Verschillende generaties hebben een ander verwachtingspatroon van elkaar, als deze verschillen te groot worden kan hierover een generatieconflict ontstaan. Generatieconflicten ontstaan vaak op de werkvloer en familierelaties, omdat er hier vaak grote leeftijdsverschillen zijn, zijn hier verschillende generaties mee gemoeid.
Inzichten in de verschillende generaties
Vandaag de dag mogen we spreken van vier verschillende generaties. Al deze vier generaties zijn te herkennen aan hun eigen kenmerken. Hieronder staan de vier verschillende generaties kort uitgelegd.
Babyboomers (1946-1964)
De babyboomers zijn opgegroeid in een tijd van economische groei, waardoor er een sterke werkethiek en mentaliteit is ontstaan. Het is bekend dat babyboomers waarde hechten aan stabiliteit, vastigheid en hiërarchie. Daarnaast hebben ze sterk bijgedragen aan de vrijheid in de huidige maatschappij. Babyboomers worden vaak ook wel ‘boomers’ genoemd.
Generatie X (1965-1980)
De volgende generatie is Generatie X, deze generatie wordt ook wel eens gezien als de ‘verloren generatie’. Dat komt mede doordat deze generatie wordt verbonden aan de sterke jeugdwerkloosheid in die tijd. Wel heeft deze generatie precies meegemaakt hoe wij als maatschappij de transfer maken van een analoge wereld naar een digitale wereld. De generatie wordt vaak gekenmerkt aan een grote mate van zelfstandigheid en een juiste balans tussen werk en privé.
Millennials (1981-1996)
De Millennials worden ook wel Generatie Y genoemd. Deze generatie is als eerste opgegroeid met de vernieuwde technologie en heeft andere verwachtingen wat betreft werk. Dit kan daardoor zorgen voor een generatieconflict met de voorgaande generaties. Millennials hechten waarde aan vrijheid en flexibiliteit met een prettige werksfeer.
Generatie Z (1997-2012)
Generatie Z is de laatste generatie, deze generatie treedt eigenlijk net het werkveld in. Ze worden ook wel de digital natives genoemd, dit komt doordat ze zijn opgegroeid met de vernieuwde smartphones en social media. Ook is deze generatie technisch verder dan de vorige generaties, omdat die vaker moeite hebben om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologische ontwikkelingen, terwijl Generatie Z ermee is opgegroeid. Ook hecht deze generatie meer waarde aan creativiteit en inclusiviteit.
Voorbeelden van een typisch generatieconflict
Generatieconflicten kunnen voorkomen uit verschillende dingen. Er zijn een aantal veel voorkomende voorbeelden die generatieconflicten typeren. Hieronder leggen we deze generatieconflicten kort uit.
Verschil in werkethiek
Babyboomers beschouwen Millennials vaak als lui en ongeïnteresseerd. Omdat babyboomers voornamelijk de focus hebben op stabiliteit, vastigheid en hiërarchie. Terwijl de Millennials waarde hechten aan vrijheid en flexibiliteit.
Verschil in het gebruik van technologie
Hoe ouder de generatie is, hoe meer moeite zij hebben om de nieuwste technologie te adopteren. Terwijl jongere generaties hiermee zijn opgegroeid. Dit kan leiden tot onbegrip van het gebruik van technologische ontwikkelingen en frustraties opleveren omdat oudere generaties meer moeite hebben met het gebruik van technologie ten opzichte van de jongere generaties.
Verschil in de vorm van communicatie
Babyboomers hechten waarde aan face-to-face contact. Dit terwijl de jongere generatie sneller geneigd is om dingen via een berichtje te laten weten. Dit kan snel leiden tot misverstanden en verwarring.
Hiërarchie versus een platte organisatie
Babyboomers hechten waarde aan hiërarchie, hierdoor verwachten zij misschien meer aanzien dan dat zij krijgen van jongere generaties. Dit omdat jongere generaties waarde hechten aan een platte organisatiestructuur en een inclusieve werkomgeving.
Hoe pak je generatieconflicten aan op de werkvloer?
Er zijn verschillende manieren en tactieken om generatieconflicten aan te pakken. Meerdere vormen zijn effectief en kunnen soms ook worden gecombineerd. Het is belangrijk om generatieconflicten te voorkomen en te verhelpen wanneer ze ontstaan. Dit bevordert namelijk een betere werkcultuur en ook de arbeidsproductiviteit van collega’s. Hieronder vind je een aantal van deze manieren om generatieconflicten aan te pakken.
Zorg voor bewustzijn en begrip
Laat de kenmerken van verschillende generaties zien. Wanneer je hierover open met elkaar praat, ontstaat er bewustzijn en begrip voor elkaar. Dit bevordert de ruimte die je elkaar gunt en daardoor ook de samenwerking tussen collega’s.
Zorg voor open communicatie op de werkvloer
Stimuleer om open te zijn op de werkvloer, het aanmoedigen van werknemers om standpunten en ideeën te presenteren voor projecten kan hierin een fantastische stap zijn!
Bied mentorschap en coaching aan
Wanneer je een mentorschap of coachingstraject inzet, kun je ervoor kiezen om jongere generaties te laten meelopen met de oudere generaties. Zij worden hierdoor gemotiveerd en nemen daarnaast ook sneller kennis over.
Flexibele werkomgeving ten behoeve van alle werknemers
Wanneer een werkomgeving flexibel is hebben werknemers meer vertrouwen om dingen naar elkaar uit te spreken. Door te luisteren naar de behoeften van de werknemers, kun je een werkomgeving creëren waarin iedereen tevreden kan werken.
Werk aan teambuilding door middel van activiteiten
Teambuilding verbetert de sfeer tussen collega’s, ook collega’s die op verschillende generaties zitten. Dit zorgt voor het bevorderen van samenwerkingen op de werkvloer. Hiermee voorkom je dat collega’s op een ander niveau denken en krijgen ze een grotere gunfactor voor elkaar. Wat zorgt voor het opbouwen van vertrouwen in elkaar in het werk van de ander.
Conclusie
Mocht je na het lezen van deze blog nog steeds niet lukken om een generatieconflict op de werkvloer bij je op te lossen, dan is arbeidsmediation ook een oplossing. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden rondom generatieconflicten in jouw persoonlijke omgeving.