Eind december heeft rechtbank in Amsterdam uitspraak gedaan over een zaak tussen kandidaat-notaris en haar werkgever. Rechter ontbindt arbeidsovereenkomst tussen beiden, omdat arbeidsverhouding verstoord is en verwijt dat met name werkgever. Weliswaar heeft werkgever mediation voorgesteld aan haar medewerker – wat in rechtspraak doorgaans als redelijk wordt gezien – maar doordat werkgever dit alleen in kader van exit/beëindiging van arbeidsovereenkomst heeft gedaan, mag werknemer weigeren. Meer weten over mediation bij arbeidsconflict? Lees dan verder!
Wat is er precies gebeurd?
Functioneren onder druk
Na een aantal jaren goede beoordelingen voldoet kandidaat-notaris volgens werkgever niet aan eisen die binnen organisatie worden gesteld. In april 2023 wordt haar functioneren beoordeeld met een 2 (needs improvement). Nu ze wel voldoende uren heeft gemaakt en daarvoor geldende norm heeft gehaald, krijgt ze toch een 3 (good) als eindbeoordeling. Ze wordt op kamer geplaatst bij een van partners van kantoor. In oktober 2023 volgt opnieuw een beoordeling waarin dingen zijn besproken die goed gingen en verbeterpunten in haar functioneren zijn benoemd.
Poging tot exit via vaststellingsovereenkomst
In het jaar daarop, maart 2024, wordt door werkgever geconcludeerd dat haar functioneren achterblijft en dat er geen vertrouwen bestaat in verbetering. Een maand later wordt deze kandidaat-notaris in haar beoordelingsgesprek verteld dat ze geen toekomst heeft bij werkgever. Dit wordt verder niet onderbouwd op dat moment, maar binnen een dag wordt haar een concept vaststellingsovereenkomst toegestuurd.
Kandidaat-notaris reageert daarop door eerst aan te geven dat niet duidelijk is waarom arbeidsovereenkomst beëindigd zou moeten worden en – na onderbouwing door werkgever weken later – dat zij het daar niet mee eens is. Zij gaat niet op voorstel tot beëindiging in.
Weigering mediation en loonstop
Werkgever dringt daarna meerdere keren aan op een gesprek onder begeleiding van mediator. Kandidaat-notaris weigert dit, omdat het volgens haar geen zin heeft: exit is namelijk uitgangspunt voor werkgever. Werkgever gaat verder, zij geeft kandidaat-notaris een officiële waarschuwing voor het niet verschijnen op de intake bij mediator. En nadat zij intake blijft weigeren, heeft werkgever een loonstop aangekondigd en ook daadwerkelijk haar loon stopgezet.
Hoe oordeelde de rechter over de mediationvoorwaarde?
Rechter oordeelt dat werknemer niet kan worden verplicht om met werkgever in gesprek te gaan over beëindiging van arbeidsovereenkomst. Loonvordering van werknemer wordt dan ook toegewezen. Werkgever heeft onder andere in strijd met goed werkgeverschap gehandeld door druk op te voeren om te komen tot beëindiging van arbeidsovereenkomst.
Mediation is – en dat is ook wel vaste lijn in rechtspraak – in veel situaties een redelijk voorschrift, maar concludeert rechter in deze uitspraak: niet als werkgever hier voorwaarden aan verbindt, zoals het alleen wil praten over beëindiging van arbeidsovereenkomst. In dat geval mag werknemer weigeren om deel te nemen aan mediation.
Tip voor werkgevers en werknemers bij mediation
Stel, zowel als werkgever als werknemer, geen voorwaarden aan mediation bij arbeidsconflict voordat je deze met elkaar ingaat. In redelijkheid kun je van elkaar vragen aan mediationtafel te komen zitten en daar te proberen tot oplossing te komen.
Mogelijk had ook deze mediation tot oplossing geleid. In vorm van samenwerkingsafspraken of exit, met afspraken waarin zowel werkgever als werknemer zich kunnen vinden. Een goede poging daartoe had misschien voor zowel kandidaat-notaris als werkgever veel schade – denk daarbij niet alleen aan alle emoties en financieel belang dat ermee gepaard gaat, maar ook reputatieschade – kunnen voorkomen.
Hulp nodig bij arbeidsmediation?
Bij Maeglink Legal Mediation helpen we zowel werkgevers als werknemers bij het begeleiden van complexe arbeidsconflicten. Hopelijk weet u nu meer over mediation bij ardbeidsconflict. Wilt u voorkomen dat een conflict escaleert of zoekt u begeleiding bij een eerlijke oplossing? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier, (088) 066 5020 of info@maeglink.nl.